Пресцентър

Днешният 19 февруари бележи 147 години от обесването на Васил Левски. В Поморие, паметникът на Апостола на свободата посрещна десетки граждани, дошли да отдадат почитта си. Свещениците от храм „Свето Рождество Богородично“ отслужиха заупокойна молитва, а бюст-паметникът на Апостола бе отрупан с венци и цветя.

Исторически факти от живота на Левски представи уредникът по “Нова и най-нова история” в Исторически музей Поморие Любка Николова. „За нас той е светиня. Той е нашата национална гордост. Изключителна личност, надарена с непозната духовна мощ – прозрял далеч в бъдещето и отдал всичките си сили, за да види Отечеството ни свободно.“, бе част от нейното слово по повод годишнината.

В чест на Левски вече седма година екипът на Центъра за подкрепа на личностното развитие Общински детски комплекс – Поморие провокира творческото мислене, като организира литературен конкурс за ученици. Темата тази година бе “Една светиня отвъд смъртта”. В конкурса участваха 20 млади творци от София, Поморие, Петрич, Хаджидимово, Карнобат и др., в жанровете – поезия и проза. Награди и грамоти за достойно представяне  на отличените млади литератори от град Поморие връчи лично кметът Иван Алексиев.

Седмокласничката Стефания Кусева прочете своето есе, с което спечели първа награда в раздел проза. Прочетена бе и творбата на Стела Николова – 9. клас, която завоюва първо място в жанр поезия. И двете талантливи ученички са възпитаници на Литературен клуб „Звъниче” към ЦПЛР – ОДК – Поморие, с преподавател – Мариана Маринова.

На честването днес присъстваха и заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, учeници и преподаватели от училищата в гр. Поморие, общественици, жители и гости на града.