До 14 октомври е отворена покана на EIT Food за подбор на иновативни проекти, свързани с по-здравословен живот чрез храната, нулеви емисии в хранителната индустрия, прозрачна и устойчива хранителна система, съобщават от Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Настоящата покана е отворена за консорциуми от държави членки на ЕС и асоциирани страни към „Хоризонт Европа“..
Целта е подбор на иновативни проекти, които ще допринесат за пускането на нови продукти на пазара чрез въвеждане на иновативни търговски процеси, и постигане на по-здравословен живот чрез храната; нулеви емисии в хранителната индустрия; напълно прозрачна, справедлива и устойчива хранителна система.
Поканата предлага два крайни срока за подаване – 14 октомври т.г. и 13 април 2023 г. Общото финансиране е 20 млн. евро, от които най-малко 5 млн. ще бъдат разпределени за втория краен срок на подаване. Очакваният размер на безвъзмездната помощ от EIT за всяка финансирана дейност е до 600 000 евро за 12 месеца и до 1,2 млн. евро за дейност за максимум 24 месеца.
EIT Food е една от деветте общности за знания и иновации на Европейския институт за иновации и технологии. Партньорите в нея определиха 6 точки като стратегически области на хранителната система, които в момента предлагат най-голям потенциал за възникване на решения – диверсификация на протеини, устойчиво земеделие, таргетирано хранене, устойчива аквакултура, цифрово проследяване и кръгови хранителни системи.
Всички кандидати ще трябва да насочат своето иновационно решение към някоя от тези области.
Повече информация за условията nа кандидатстване по настоящата покана може да намерите на EIT Food: